Sunday, December 11, 2005

سي تن مواد سوختي و هشتاد خبرنگار


روزهای پس از سقوط هواپیمای نظامی سی 130 که راهی مانور "عاشقان ولایت" در بندر چابهار بود، جمعی از روزنامه نگاران ایران که فرصت پیدا کردند در محل انجمن صنفی روزنامه نگاران به یاد همکاران جانباخته شان گرد هم آمده و نسبت به روند بررسی ها و حواشی موجود در این زمینه اعتراض کردند. در رابطه با آغاز به کار کمیسیون تحقیق مجلس در مورد حادثه به سراغ مهندس علی اکبر آقایی مغانجویی،رئیس کمیسیون عمران مجلس و نماینده مردم سلماس رفته ایم. آقایی که پیش از این معاون وزیر راه و ترابری بوده است در گفتگو با "روز" از آغاز به کار کمیسیون تحقیق حادثه در مجلس  گفته و از پیش پا برداشتن  موانع احتمالی از سوی برخی نهادهای زیر نظر مقام رهبری با توجه به حکم اجازه تحقیق و تفحص مجلس در این خصوص می گوید.
 *آقای آقایی! در این چند روز که از فاجعه هواپیمای سی ۱۳۰ می گذرد،کمسیون عمران مشخصا چه اقداماتی انجام داده است؟
اپتدا باید به بازماندگان شهیدان رسانه های گروهی،نظامی و مردم عزیز و به پیشگاه ملت بزرگ ایران و مقام معظم رهبری تسلیت عرض کنم.اما آنچه مسلم است و جای تاسف دارد درباره اطلاعاتی است که تا به حال به دست آمده است. به هر حال اگر این هواپیما جعبه سیاه داشت،اطلاعات پروازی در آن ثبت می شد. بخش دیگر اطلاعات ما نیز از مکالمات خلبان با برج کنترل است.
* درباره اینکه هواپیما با محرز بودن نقص فنی بلند شده به کجا رسیدید؟
این هواپیما از صبح روز واقعه دچار نقص فنی بوده است.مساله ای که باعث تاخیر در پرواز هواپیما تا حوالی ظهر شده است.اما باید اسناد و مدارک بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد و باید دید که این خلبان در چه درجه ای از خدمات پروازی قرار داشته است.مدارک هواپیما نیز باید بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.
*در خبرها به شکل جسته گریخته و سپس رسمی آمده که هواپیما جعبه سیاه نداشته است.تصمیم ندارید روی این موضوع بیشتر تحقیق کنید؟
این هواپیما کارکردی نظامی داشته و در برسی های نظامی و فرماندهی انجام وظیفه می کرده است. حالا اینکه آیا جعبه سیاه داشته یا نداشته،باز کرده و به هواپیمای دیگری بسته اند و... هنوز چیزی مشخص نیست.
*خب،چه کرده اید تا به حال شما؟
اولین حرکتی که در این زمینه انجام دادیم،تشکیل کمیسیون بررسی حادثه بود. ما به عنوان متصدی حمل و نقل هوایی کشور در مجلس مساله را پیگیری می کنیم.کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی هم باید اخبار مورد نیاز را در اختیار کمیسیون بگذارد.
*چه کسی دستور به انجام پرواز با هواپیمای معیوب داده؟
کارشناسان سازمان هواپیمایی کشوری در این باره اظهار نظر خواهند کرد. به هر حال  نباید از نظر دور داشت که این هواپیما نظامی بوده و  تحقیقات باید علاوه بر کمیسیون عمران مجلس در وزارت دفاع و نیروهای مسلح نیز انجام بگیرد.
*در این باره که خلبان زبده اصلی حاظر به پریدن با این هواپیما نشده، اظهارات متناقضی از سوی مسوئلان ضیربط تا به حال عنوان شده، شما به نتیجه قطعی رسیدید؟
هنوز به نتیجه قطعی نرسیده ایم.اما آنچه مسلم است خلبان با توجه به اینکه باید با سی تن مواد سوختی،سی مایل را  پنج ساعت پرواز می کرده متوجه نقص یکی از موتورها شده و تصمیم به بازگشت گرفته است.
*پس نکته ابهام فاجعه کجاست برای شما؟
 چگونگی اطلاع از نقص و میزان شدت و ضعف آن و عدم مراجعه به فرودگاه امام و چرایی طی نکردن این مسیر  جای سوال وجود دارد.
*آیا دستور خاصی از نهادی خاص به دلیل مصالحی برای بلند شده هواپیما در آن وضعیت می تواند مطرح باشد؟
خیر. من از چنین مساله ای اطلاعی ندارم.
*وضعیت ناوگان هوایی کشور تا چه زمانی باید به شکل کنونی باشد؟
 بخشی از این قضیه مربوط به مدیریت های مربوطه است و بخش دیگر مربوط به وضعیت تحریمی ماست. استکبار جهانی راضی نیست به قراردادهای خود برای فروش هواپیما به ایران عمل کند. آنها به هیچ چیز پایبند نیستند. حتی به اخلاق هم پایبند نیستند. گمان نمی کنند که ممکن است مسافر غیرنظامی هم از این هواپیماها استفاده کند.با موشک،ایرباس ما را با سیصد نفر در آسمان زدند...
*پس تا زمانی که وضعیت رابطه ایران با ایالات متحده به این شکل است در زمینه بهبود وضعیت ناوگان هوایی کشور چه باید کرد؟
 باید به معاملات تکنولوژیک با کشورهای دیگر پرداخت. ما در صدد خریداری هواپیماهای۲۰۴ غیر نظامی توپولف از روسیه هستیم. در مورد هواپیماهای غیر نظامی هم مساله به مجموعه ارتش و ستاد فرماندهی کل قوا باز می گردد.
*خب در خصوص تحقیقات برای کشف دلیل بلند شده هواپیمای معیوب و حواشی آن اگر با موانعی از سوی نهادهایی که نام بردید مواجه شدید چه خواهید کرد؟
قطعا با توجه به مجوزی که مقام معظم رهبری درباره اجازه تحقیق و تفحص مجلس بر نهادهای زیر نظرشان داده اند،اگر با مشکل یا مانعی از سوی آنها هم مواجه شویم مساله را حل می کنیم.

No comments:

Post a Comment