Wednesday, October 12, 2005

نقض حقوق "اقليت‌هاي ديني" در آگهي استخدام


اینجا می توانید مطلب را در "روز" هم بخوانید.

درج یک آگهی استخدامی از سوی دانشگاه آزاد اسلامی در روزنامه ها کافی بود تا بار دیگر اعتراض شدید آنها که به عنوان "اقلیت های دینی" در ایران شناخته می شوند به شدت برانگیخته شود. موضوع از این قرار بود که در این آگهی شرط پذیرش افراد متقاضی، التزام به "دین مبین اسلام" ذکر شده بود و در واقع با چنین پیش شرطی بخش بزرگی از دین باوران دیگر ایرانی از شرکت در این مارتن برای کسب معاش محروم ماندند. در فاصله کوتاهی از درج این آگهی بود که سیل اعتراضات به سوی مدیران و سیاستگزاران دانشگاه آزاد اسلامی که غالبا از منسوبین علی اکبر هاشمی رفسنجانی هستند روانه شد. نمایندگان اقلیت های دینی در مجلس شورای اسلامی نیز بی کار ننشسته و با تذکری که به هیات رئیسه مجلس در این مورد داده شد،خواهان رسیدگی به نمودهای تبعیضی شدند که بیش از بیست و هفت سال است در شمار یکی از چالش های اساسی جمهوری اسلامی با محافل حقوق بشری جهان قرار دارد.



*"اقلیت دینی"،یعنی توهین*


 یوناتن بت کلیا، نماینده آشوریان و کلدانیان در مجلس هفتم در گفتگو با "روز" به "غیره منتظره بودن" انتشار چنین آگهی ااشاره می کند و از کلیه مسولان مربوطه در وزارت علوم ،تحقیقات و فن آوری می خواهد که نسبت به این اقدام دانشگاه آزاد "واکنش لازم" را از خود نشان دهند. او به مواردی از این دست در گذشته اشاره می کند و یادآور می شود که تلاشهای زیادی در خصوص برداشتن این تبعیض ها در سنوات گذشته خصوصا دوره ششم مجلس شورای اسلامی انجام گرفته است. او به لغو قانون دیه نابرابر مسلمانان و آنچه "اقلیتهای دینی" در ایران خوانده می شود اشاره کرده و می گوید « با تلاشهایی که در این زمینه صورت گرفت سرانجام قانون دیه برابر وضع شد.» نماینده آشوریان و کلدانیان ایران در مجلس هفتم تاکید می کند که با واژه "اقلیت دینی" به شدت مخالف است و آن را توهینی به همکیشان خود می داند.وی تصریح می کند که چنین اقداماتی می تواند تاثیر بسیار مخربی بر نیروهای جوان کشور بگذارد و بر موج مهاجرتهای فعلی بیفزاید. عضو کمیسیون فرهنگی مجلس می گوید تلاشهای فراوانی صورت گرفته است تا با حذف واژه "اقلیت دینی" از ادبیات مرسوم و قوانین کشور گام دیگری به سوی برابری حقوق دین باوران مختلف برداشته شود.با این همه، بت کلیا،مساله نقض حقوق اقلیتهای دینی در ایران را نمی پذیرد و آن را تنها خوراک سازمانهای حقوق بشری عنوان می کند.نائب رئیس کمیته تربیت بدنی و جوانان مجلس به کاستی هایی که در زمینه های مختلف برای اقلیتهای دینی در ایران امروز وجود دارد اشاره کرده اما تصریح می کند که آنها آزادتر از بسیاری دیگر از نقاط جهان قادر هستند مراسم و آئین های خاص خود را به جا آورند.

*بر سر جمهوری اسلامی منت داریم*


 اما فرامرز پور رستمی،کاندیدای ناکام مجلس که به نمایندگی از زرتشتیان ایران کاندیدای نمایندگی مجلس هفتم شد و به رغم عبور از فیلتر شورای نگهبان اقبال نشستن بر کرسی نمایندگی را نیافت نظر  دیگری دارد. او معتقد است آنچه که از سوی محافل حقوق بشری جهان در مورد نقض حقوق اقلیتهای دینی در جمهوری اسلامی گفته می شود بیشتر مربوط است به "به رسمیت نشناختن متدینین بهایی ایرانی" از سوی نظام اسلامی. او می گوید طبق قانون اساسی ایران، با اینکه تعداد بهائیان در ایران کم نیست ،دین بهایت تا به امروز اصلا به رسمیت شناخته نشده و این موضوع همواره مورد اعتراض شدید محافل حقوق بشری جهان قرار داشته است. پوررستمی ضمن مشکوک دانستن اقدام اخیر دانشگاه آزاد اسلامی تصریح می کند «اینکه می گویند جمهوری اسلامی به ما لطف می کند درست نیست. جمهوری اسلامی هیچ منتی بر سر ما ندارد و بر عکس این ما هستیم که جمهوری اسلامی باید سپاسگزارمان باشد. چر اکه حضور زرتشتیان،مسیحیان و کلیمیان در این سالها موجب ایمن شدن جمهوری اسلامی در برابر فشارهای محافل حقوق بشری جهان بوده است.» پوررستمی به برخی بی مهری هایی که نسبت به زرتشیان ایران رفته اشاره می کند و توضیح می دهد که چگونه در زمینه دستیابی به قانون دیه برابر تلاشهای آنها ثمر بخش بوده و چطور برخی مسائل کذب در مورد زرتشتیان ایران که در برخی کتب درسی ذکر شده بود مورد بازنگری قرار گرفته است. این فعال اجتماعی زرتشتی می گوید که زرتشتیان در واقع هویت ایرانیان را بر دوش می کشند. با همه رسوم و آئینهای کهن ایرانی. او از اینکه بسیاری از زیباترین رسوم کهن ایرانی مانند چهارشنبه سوری و سیزده بدر از سوی برخی از مسولین "خرافات" خوانده می شود شدیدا ابراز نارضایی و تعجب می کند. او وضعیت اقلیتهای دینی در دولت جدید را به عملی شدن شعار "مهرورزی به بندگان خدا" که توسط محمود احمدی نژاد مطرح شده وابسته می داند و تصریح می کند« اگر بخواهند در جریان این مهرورزی بندگان خدا را هم طبقه بندی کنند آن وقت وضع طور دیگری می شود.» با این همه،مسله دین باوران به غیر از دین اسلام پس از گذشت چیزی قریب به بیست و هفت سال از استقرار حکومت دینی در ایران همچنان به کلافی سر در گم مانند است.با اینکه بسیاری از حقوق این گروه از مردم در چهارچوب قوانین فعلی جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته شده است و به جز متدینین بهایی بقیه دین باوران دیگر کم و بیش امکان برگزاری کامل آیین های خاص خود را دارند اما به زعم کارشناسان، نابرابری های حقوق اجتماعی و جزایی در قوانین فعلی کشور این گروهها را که همچنان با عنوان "اقلیت دینی"در ادبیات مرسوم کشور از آنها یاد می شود،در مواردی آسیب پذیرتر از دیگر اقشار اجتماعی در ایران امروز کرده است. هم از این روست که نمودار مهاجرت غیر متدینین به دین اسلام در طول همه این سالها همچنان سیر صعودی خود را می پیماید،بی آنکه پاسخی روشن از سوی سیاستگزاران کلان کشور در  مورد بن بستهای قانونی،عرفی و اجتماعی این گروه از هموطنان داده شود.




No comments:

Post a Comment